Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća objavljuje tajnu bilješku o FBI-ju


Bijela kuća, Washington

Viši službenik Bijele kuće rekao je da će u petak biti objavljenja bilješka iz redova republikanaca američkog Kongresa koja navodi pristrasnost Federalnog istražnog biroa (FBI) protiv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Očekuje se da će Trump skinuti oznaku 'povjerljivo' sa tog dokumenta i poslati Kongresu na objavljivanje, javljaju američki mediji.

FBI je pozvao da se ne objavljuju kontroverzne bilješke Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma jer je, kako je naveo, "ozbiljno zabrinut" za pouzdanost navoda u dokumentu, te zato što FBI nije imao dovoljno vremena da ga razmotri.

U bilješki se ističe da je FBI navodno zavarao obavještajni sud kako bi dobio nalog za špijuniranje tokom Trumpove predsjedničke kampanje.

Ovaj dokument od četiri stranice sastavili su službenici Komiteta za obavještajne poslove čiji je predsjedavajući Devin Nunes inače član Trumpove Republikanske stranke.

Vodeće demokrate u Kongresu pozvale su u četvrtak da Nunes pod hitno bude smijenjen sa čela Komiteta.

Demokrate tvrde da je on pokušao narušiti istragu federalnih organa o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

XS
SM
MD
LG