Dostupni linkovi

Hariri: Sirijska opozicija pregovara o ustavnoj komisiji


Prizor iz Sirije

Sirijska opozicija će sarađivati u okviru prijedloga s mirovne konferencije u Rusiji o promjenama ustava zemlje sve dok mirovni proces ostane pod pokroviteljstvom UN-a, izjavio je u četvrtak vodeći opozicijski pregovarač.

Učesnici na sastanku održanom u utorak u Sočiju, crnomorskom turističkom gradu u Rusiji - koja je moćni saveznik predsjednika Bashara al-Assada - usuglasili su se da uspostave komisiju za promjenu sirijskog ustava i pozvali su na održavanje demokratskih izbora.

Vodeća sirijska pregovaračka grupa bojkotovala je skup, dok su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska također ostale po strani zbog, kako su navele, odbijanja sirijske vlade da se primjereno angažuje u pregovorima.

Glavni pregovarač sirijske opozicije Naser Hariri izjavio je, ipak, da će Sirijska pregovaračka komisija "pozitivno raditi" na predloženoj komisiji jer je odgovornost za njenu uspostavu predana mirovnom posredniku UN-a za Siriju, Staffanu de Misturi.

"Ukoliko se ustavna komisija uspostavi u okviru procesa pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, striktno u skladu s rezolucijom UN-a 2254, mi ćemo nastaviti da radimo u okviru procesa UN-a po tom pitanju", izjavio je on na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG