Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šumer traži podatke o sastanku s ruskim obaveštajcima


Chuck Schumer

Lider demokrata u Senatu Sjedinjenih Država Čak Šumer (Chuck Schumer) zatražio je danas podatke o tome zašto je vlada predsednika Donalda Trampa (Trump) dozvolila da se dva načelnika ruskih obaveštajnih službi, obojica pod sankcijama SAD-a ili Evropske unije, prošle nedelje u Vašingtonu sastanu s američkim obaveštajnim zvaničnicima.

Ruski ambasador u SAD-u je naveo da je načelnik ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin bio u SAD-u da bi s američkim kolegama razgovarao o borbi protiv terorizma. Neimenovani američki zvaničnici su rekli da je s Nariškinom u SAD-u bio i direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

Nariškin je od 2014. godine pod sankcijama SAD-a zbog ruskih akcija u Ukrajini, dok je Bortnjikov pod sankcijama EU.

Šumer je izjavio da je vreme tog sastanka sumnjivo jer se on odigrao samo par dana pre nego što je Trampova administracija odlučila d ane uvodi nove snakcije protiv ruskih političara i oligarha zbog navodnog ruskog mešanja u američke izbore. On tvrdi da sankcije protiv Nariškina uključuju finansijska ogrnaičenja i zabranu ulaska u SAD.

Stejt department je odbio da komentariše, uz obrazloženje da su podaci o vizama poverljivi.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nije potvrdila da je došlo do sastanka, i samo je navela da su svi eventualni razgovori sa stranim obaveštajcima vođeni u skladu s američkim zakonima i uz konsultacije s odgovarajućim američkim ministarstvima i agencijama. Takvi sastanci se verovatno održavaju mnogo češće nego što je to javno poznato, navodi Asošiejted pres.

Vladine agencije s vremena na vreme obezbeđuju izuzetke od propisa da bi neki pojedinci mogli da uđu u SAD, naveo je jedan neimenovani funkcioner. On kaže da to, na primer, može biti svedok u slučaju šverca oružja ili zvaničnik neprijateljske države s kojim institucije SAD-a žele da razgovaraju.

Šumer je upitao zašto je poseta odobrena, ko ju je odobrio, koji ruski zvaničnici su bili u delegaciji i da li su i oni pod sankcijama. Takođe, lider demokrata želi da zna o čemu se razgovaralo na sastancima i da li su se Rusi sastali s vladinim zvaničnicima u Beloj kući, Stejt depratmentu, ministarstvu odbrane ili Savetu za nacionalnu bezbednost.

"Da li su američki zvaničnici koji su se sreli s Nariškinom pokrenuli temu ruskog mešanja u izbore 2016? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu, šta je odgovorio?", pita Šumer.

I demokratski senator Ben Kardin (Cardin) je izrazio zabrinutost zbog sastanka, rekavši da to što je sastanak obelodanio ruski ambasador predstavlja dokaz da se Moskva hvali time da zvaničnici pod sankcijama mogu da putuju u SAD-u i založio se za strogu primenu sankcija.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo (Mike) rekao je da nema ničeg "neobičnog" u susretu američkih obaveštajaca sa ruskim kolegama.

Pompeo je u pismu Šumeru naveo da su se i prethodne američke vlade sretale s ruskim obaveštajcima, a da su teme nedavnog sastanka bile borba protiv terorizma, sigurnost avio-saobraćaja i sprečavanje povratka boraca sa stranih ratišta u SAD i Rusiju.

XS
SM
MD
LG