Dostupni linkovi

Treći dan štrajka oružara u Kragujevcu


Štrajk radnika u Kragujevcu
Štrajk radnika u Kragujevcu

Radnici fabrike “Zastava oružje” danas su ispred Upravne zgrade tog preduzeća održali treći jednočasovni štrajk upozorenja, a potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade gradske Skupštine, gde je održana javna sednica članova Sindikata.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su svoje zahteve predali gradonačelniku Kragujevca Radmiru Nikoliću, koji je izjavio da je grad ponudio da bude „kanal komunikacije“ između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici. Ocenio je da gradska vlast ima „moralnu obavezu“ da pomogne da se problemi reše, a proizvodnja održi.

„Zahteve radnika koji su nam uručeni ćemo proslediti, uz naše razmišljanje o svemu tome, resornim ministarstvima, premijeru, predsedniku Srbije i očekujemo da se razgovara o problemu“, rekao je Nikolić.

Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije fabrike “Zastava oružje”, kaže da su se na protestnu šetnju ulicama Kragujevca, od fabrike do Gradske uprae, odlučili zbog toga što niko od nadležnih državnih organa nije reagovao na njihove zahteve.

“Skupština grada učestvuje u kapitalu naše fabrike u malom procentu ali smo smatrali da je to jedan od načina da se pokrene pitanje ozbiljnih i krupnih problema koji u ovom trenutku potresaju preduzeće. Zahtevi su predati i vođeni su razgovori sa gradonačelnikom koji je obećao da će se i on uključiti u rešavanje ovog problema fabrike”, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, Grad Kragujevac ima udeo od 0,57 odsto u kapitalu fabrike,dok je većinski država, odnosno Vlada i Fonda za razvoj sa oko 70 procenata, dok društveni kapital čini 24,65 procenata.

Treći štrajk upozorenja radnika fabrike „Zastava oružja“, kao i protestna šetnja protekli su bez incidenata, a tokom protesta saobraćaj u centru grada bio je blokiran.

XS
SM
MD
LG