Dostupni linkovi

Horowitz: U BiH niko ne smije biti iznad zakona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zamjenik ambasadorice SAD u BiH Paul Horowitz je u svom govoru na konferenciji "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.

"Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se političarima dozvoli da ovladaju ili vrše uticaj na pravosuđe", rekao je Horowitz i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora da poruči da – niko nije iznad zakona.

Horowitz je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.

Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini istaknula je danas u Banjoj Luci Michaella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Naglasila je da sve nadležne institucije treba da rade na tom pitanju.

"Vladavina prava je u središtu procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika u smislu rezultata i odgovornosti koje treba da postignu kako za dobrobit građana BiH, tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji", rekla je Matuella novinarima.

XS
SM
MD
LG