Dostupni linkovi

Beogradski centar: Izmene bezbednosnih zakona korak unazad


Učesnici tribine "Pravno urušavanje sektora bezbednosti i jačanje partijske moći"
Učesnici tribine "Pravno urušavanje sektora bezbednosti i jačanje partijske moći"

Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji, Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA), Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, kao i o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jačaju diskreciona ovlašćenja političara koji upravljaju bezbednosnim institucijama, kao i moć ovih institucija spram slobode i prava pojedinaca, smatraju u Beogradskom centru za bezbednost (BCBP).

Postoji bojazan da je reč o tome da se zakoni usklađuju sa praksom zbog koje su civilno društvo i nezavisni državni organi kritikovali Ministarstvo odbrane za protivzakonito postupanje, rekla je Katarina Đokić iz (BCBP), navodeći kao primer izmene Zakona o odbrani koje se odnose na poslove vojne policije i ovlašćenja ministra odbrane u tom pogledu.

„Predloženom izmenom bi se proširili poslovi vojne policije na obezbeđivanje lica i protivterorističku zaštitu van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, znači u civilnom domenu“, kaže Đokić.

Ona smatra da su posebno problematična diskreciona ovlašćenja ministra odbrane u ovom pogledu, koji bi donosio odluku da vojna policija obavlja takve poslove a da nije jasno po kojim kriterijumima.

„Ukoliko se ovo bude dosledno sprovodilo, postoji rizik da se vojna policija na neki način koristi da štiti određena civilna lica koja možda uopšte ne bi trebalo da štiti, odnosno da se pojavi kao neka vrsta privatnog obezbeđenja koje svi mi plaćamo“, navodi Đokić.

Beogradski centar za bezbednost smatra da poslanici ne bi trebalo da usvoje Predlog izmene Zakona o policiji, koji je inače usvojen samo pre dve godine, rekao je Saša Đorđević.

XS
SM
MD
LG