Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković: Srbija pokušava povezati Hrvatsku s NDH


Hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na sjednici vlade u Zagrebu rekao da “Srbija izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti”.

Mediji u Hrvatskoj ističu da ni jednom riječi nije spomenuo predstojeću posjetu predsjednika Srbje Aleksandra Vučića na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović 12. i 13. ovoga mjeseca.

Plenković je u uobičajenom osvrtu na protekle događaje u uvodnom dijelu sjednice kazao da su cijela država i vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje ju je predstavljala njezina potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ribarima u Piranskom zaljevu koji su dobili kazne zbog ulaska u slovenski teritorij poručio je da će Hrvatska odgovoriti istom mjerom.

"Štitit ćemo hrvatske interese, teritorij i ribare od ovakvog scenarija, ali važno je istaknuti da se to događa samo zato jer je Slovenija krenula jednostrano raditi ono što nije niti u duhu dobrosusjedstva, nije u skladu s međunarodnim pravom", kazao je premijer dodavši da to sigurno nije put dijaloga i dogovora.

"Slovenci su ti koji su međudržavni problem prenijeli na konkretan život naših sugrađana što je jedan od neželjenih i gorih scenarija", naglasio je.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog spora o granici sa Slovenijom i ne priznajw ishod sudske l odluke.

XS
SM
MD
LG