Dostupni linkovi

Pedeset pripadnika IDIL-a u Italiji


Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta, fotoarhiv
Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta, fotoarhiv

Interpol je objavio listu od 50 osumnjičenih pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) za koje se vjeruje da su nedavno pristali brodom u Italiju i saopćio da bi oni mogli pokušati doći do europskih zemalja.

Listu, do koje je došao list Guardian, sačinio je generalni sekretarijat Interpola.

Lista je 29. novembra poslata talijanskom Ministarstvu unutarnjih poslova, koje ju je proslijedilo nacionalnim antiterorističkim agencijama diljem Europe.

Svi osumnjičeni na listi su državljani Tunisa, od kojih su neke identificirali dužnosnici nakon što su stigli u Italiju. U dokumentu se navode imena, prezimena i datumi rođenja.

Vjeruje se da je oko 5.500 državljana Tunisa putovalo na teritoriju IDIL-a u Siriji i Iraku da bi se borili zajedno sa islamističkim militantima, što je više nego iz bilo koje druge zemlja, navodi list.

Četverica osumnjičenih boraca IDIL-a sa liste Interpola od ranije su poznati europskim obavještajnim agencijama.

Interpol navodi da je jedan od njih vjerovatno već prešao talijansko-francusku granicu kako bi stigao u Gard, okrug na jugu Francuske.

"Prema informacijama dobijenim u domenu međunarodne suradnje, državljani Tunisa povezani su sa IDIL-om i vjerovatno su došli u Europu brodovima", saopćio je Interpol.

XS
SM
MD
LG