Dostupni linkovi

Jevrejski dječak napadnut u Parizu


Ilustracija
Ilustracija

Osmogodišnji jevrejski dječak, koji je na glavi imao tradicionalnu kapu kipu, napadnut je u jednom predgrađu Francuske prijestonice, Parizu. To je sumnajaju francuski zvaničnici, posljednji u nizu slučajeva antisemitskih napada.

Dječaka su napala dvojica tinejdžera, koja su pobjegla sa mjesta događaja, a kako se novodi, nijesu dječaka vrijeđali niti su mu bilo šta ukrali.

Osim tradicionalne kape kipe, dječak je nosio i molitveni jevrejski šal talit.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je incident kao "napad na republiku".

Francuska jevrejska zajednica iskazala stahovanje zbog rasta antisemitizma u toj zemlji.

Dvojica napadača na dječaka, vjeruje se starosti oko 15 godina, krila su se iza kanti za smeće i napali su dječaka dok se vraćao sa časova u ponedjeljak veče u sjevernom predgrađu Pariza, gdje živi velika jevrejska zajednica, saopštilo je tužilaštvo.

Napadači su dječaka oborili na zemlju i tukli ga. Napadnuti mališan je, prema navodima tužilaštva, fizički dobro, ali je u šoku.

Osuđujući napad, predsjednik Macron je na Twitteru napisao:

"Svaki put kada je građanin napadnut zbog svojih godina, izgleda ili religije, cijela republika je napadnuta"

Takođe na Twitteru, izraelska ambasadorica u Francuskoj, Aliza Bin Noun, navela je "zgrožena oživljavanjem" antisemitskog nasilja.

Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi i posljednjih par godina Jevreji su postali žrtve više antisemitskih napada u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG