Dostupni linkovi

Vigemark: Neefikasna javna uprava uzrokuje gubitke


Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH

Šef Delegcije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) rekao je da javna uprava u BiH i zemljama u regionu nije dovoljno efikasna i za posljedicu ima gubitke u privredi, prenosi Srna.

"Zbog takvih uprava jako teško je sprovoditi reforme. Političari se obavežu na određene stvari, ali onda zbog neefikasnosti javne uprave, nemoguće je te obaveze sprovesti u realnost", istakao je Vigemark novinarima u Sarajevu prije konferencije o izazovima reforme javne uprave u BiH.

Evropski zvaničnik je rekao da reforma javne uprave predstavlja izazov za zemlje zapadnog Balkana, te naglasio da je funkcionalna, efikasna i nepolitička javna uprava potrebna svakoj zemlji, prevenstveno za dobrobit njenih građana.

"Ključno je imati nezavisnu i profesionalnu javnu upravu za zemlje koje su u procesu pristupanja, odnosno teže da postanu članice EU, kako bi se mogle nositi sa svim kompleksnim propisima, pravilima i standardima EU", rekao je Vigemark.

On je izrazio nadu da će se političke stranke u svojim izbornim kampanjama baviti pitanjima javne uprave, a ne samo podjelom funkcija u upravi.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da su otvorena i transparentna javna uprava, efikasne i jednostavne procedure, ali i obučeni i profesionalni državni službenici, neophodni da bi svi procesi u BiH bili efikasniji.

Time će, prema njegovim riječima, ukupan ekonomski, socijalni, društveni i politički život dobiti na dinamici, ali i omogućiti BiH da se prilagodi pravnoj tekovini EU.

"Savjet ministara usvojio je nekoliko bitnih dokumenata, a reforma javne uprave samo je jedna od reformi koja se sprovodi. Jedan od ključnih dokumenata je Reformska agenda, koju je Savjet ispunio u velikom procentu", rekao je Zvizdić, dodavši da je po agendi ostalo da se ispune tri zadatka.

Prvi je, prema njegovim riječima, inovirana strategija reforme javne uprave, a druga dva su strategija upravljanja javnim finansijama i zakon o državnim službenicima, što bi trebalo da bude završeno u narednom periodu.

XS
SM
MD
LG