Dostupni linkovi

Delavi: Građani Kosova ne podržavaju ukidanje Specijalnog suda


Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi
Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je da građani Kosova ne podržavaju inicijativu o ukidanju Specijalnog suda.

On je pozdravio političare i ostale koji u javnosti govore u ime građana i o tome šta je dobro za budućnost Kosova, iako je to teško, napisao je na Twitteru Delavi.

Na Kosovu se jedan deo političara protivi inicijativi 43 poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine, među kojima su opozicione partije Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Samoopredeljenje, koje se inače uvek protivilo formiranju Specijalnog suda jer se njime, kako su rekli, kalja borba OVK-a,u sredu je održalo okrugli sto na tu temu, gde je rečeno da je tendencija za njegovo ukidanje nepravedna i da se radi o neozbiljnoj inicijativi poslanika koji predstavljaju interese pojedinaca.

Iz Demokratskog saveza su rekli da bi ukidanje suda bilo štetno po Kosovo.

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine, koji je inače počeo sa radom u Hagu i ima za mandat da istraži navodne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad nealbanskim stanovništvom, pokrenuta je krajem decembra zahtevom 43 poslanika Skupštine Kosova.

Zahtev je predat predsedništvu Skupštine kako bi se uvrstio u dnevni red skupštinskog zasedanja. Predsedništvo je prošle nedelje, međutim, odlučilo da zahtev prosledi Vladi na mišljenje, koja ima mesec dana za tako nešto. Sa ili bez mišljenja, zahtev o ukidanju Specijalnog suda ponovo može da se nađe pred poslanicima kroz dva meseca.

XS
SM
MD
LG