Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja u fabrici 'Zastava oružje'


Oko hiljadu radnika fabrike “Zastava oružje” iz Kragujevca učestovalo je danas u štrajku upozorenja ispred Upravne zgrade tog preduzeća.

Štrajk je usledio nakon što juče u Beogradu nije postignut dogovor ministra odbrane Aleksandra Vulina sa predstavnicima Sindikalne organizacije fabrike o isplati bonusa zaposlenima od 25.000 (210 evra), a nisu usaglašeni ni stavovi o poslovnim rezultatima i situaciji u kojoj se nalazi fabrika oružja.

Dragan Ilić, predsednik fabričke Sindikalne organizacije, kaže da su osnovni uzroci radničkog nezadovoljstva njihov težak materijalni položaj, najava privatizacije kao i nezavidna situacija u kojoj se nalazi fabrika.

“Osnovni zahtevi su isplata 25.000 dinara bonusa s obzirom na veliku materijalnu ugroženost i pad kupovne moći radnika, a takođetražimo i izuzimanje preduzeća iz procesa privatizacije kao i pokretanje pitanja odgovornosti upravljačkih i rukovodnih struktura zbog stanja u kome se preduzeće nalazi u ovom trenutku i ogromnih gubitaka koji su stvoreni poslednjih godina”, kaže Ilić.

Prema njegovim navodima zarade zaposlenih su iste ili manje nego pre tri godine, a zbog umanjenih zarada po Uredbi Vlade Srbije i velikog broja novozaposlenih, vrhunski majstori rade znatno više za manju platu nego ranije.

Zbog toga, kako kaže, zaposleni u fabrici “Zastava oružje” traže od države “da prestane da im uzima zarađeno”, ali i da im obezbedi bolje uslove za rad.

“Takođe zahtev je i popravljanje uslova rada koji se svakodnevno pogoršavaju u našoj fabrici i koji ugrožavaju zdravlje naših radnika”, kaže sagovornik RSE.

XS
SM
MD
LG