Dostupni linkovi

Havaji: Ostavke dvojice zvaničnika zbog lažne uzbune


Oficir koji je oglasio lažnu uzbunu mislio da prema Havajima zaista ide raketa
Oficir koji je oglasio lažnu uzbunu mislio da prema Havajima zaista ide raketa

Dvojica visokih zvaničnika havajske Agencije za upravljanje vanrednim situacijama podnela su ostavke zbog oglašavanja lažne uzbune zbog raketnog napada koja je ranije ovoga meseca izazvala masovnu histeriju u toj saveznoj američkoj državi.

Ostavke su podneli direktor Vern Mijagi i drugi čovek agencije Tobi Klermont, a otkaz je dobio i oficir koji je priznao da je uzbunu oglasio greškom. Pokrenuti su i postupci za suspendovanje drugog niže rangiranog osoblja, prenosi Hina.

Oficir koji je oglasio lažnu uzbunu 13. januara mislio je da prema Havajima zaista ide raketa, pokazali su, međutim, preliminarni rezultati istrage koju je nakon incidenta pokrenula Američka savezna komisija za komunikacije (FCC).

Izveštaj protivreči guverneru Havaja Davidu Igeu koji je nakon incidenta rekao da se dogodila greška kada je jedan od zaposlenih tokom rutinske predaje smene "pritisnuo pogrešno dugme".

Do greške je došlo tako što je nadzornik noćne smene, kako bi proverio službenike dnevne smene nenajavljenom vežbom, poslao poruku koja je sadržavala izraze i "vežba" i "ovo nije vežba", kaže se u izveštaju.

Drugi službenici su shvatili da je poruka vežba ali nadležni oficir nije, dodaje se.

Stanovnicima Havaja tako je greškom oglašena uzbuna zbog raketnog napada i upućen im je poziv da potraže sklonište.

"Opasnost od balističkog projektila na Havajima. Odmah potražite sklonište. Ovo nije vežba", glasila je poruka koju su na mobilne telefone dobili stanovnici u subotu 13. januara oko 8.00 sati po lokalnom vremenu.

XS
SM
MD
LG