Dostupni linkovi

Predsednik EP: Kazniti nalogodavce ubistva Olivera Ivanovića


Antonio Tajani i Ana Brnabić u Beogradu
Antonio Tajani i Ana Brnabić u Beogradu

Evropa zahteva da se rasvetli ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, izjavio je u Beogradu predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. On je na konferenciji o evropskim integracijama Srbije u Beogradu rekao da očekuje da se pronađu i kazne nalogodavci i izvršioci tog zločina.

„Pravda mora da stigne odgovorne“, rekao je Antonio Tajani.

On je pozdravio reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon ubistva Ivanovića i rekao da je njihovim odmerenim izjavama izbegnuto podizanje tenzija.

Tajani je rekao da se Evropska unija zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Moramo da krenemo u novu fazu normalizacije odnosa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da dovede do dobrog rešenja. Njemu i predsedniku Hašimu Tačiju dajemo podršku u nastojanjima ka tom velikom cilju. Cilj Evropske unije je da se stigne do rešenja koje će biti pravno prihvatljivo za Srbiju“, naveo je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta pozvao je nadležne u Srbiji da nastave reforme kroz pregovaračka poglavlja 23 i 24, koje podrazumevaju izmene pravosudnog sistema i Ustava.

„Vladavina prava nije opcija. To je obaveza kako bismo garantovali demokratsku Evropu. Veoma smo strogi kada je u pitanju vladavina prava i ona mora da se poštuje“, rekao je Tajani.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da je bitno obezbediti slobodu izražavanja i podršku novinarima i njihovom izveštavanju.

„Sloboda medija ne sme da bude tretirana kao nešto što podriva državu. Uvek je u interesu građana da se govori istina. Srbiju pozivamo da krene napred u tom smislu“, rekao je Tajani na pitanje predstavnika nevladinih organizacija o pritisku vlasti na medije.

Antonio Tajani podržao je ekonomske reforme koje sprovodi Srbija i naveo da bi ona, kao jedna od najvećih zemalja na Balkanu, trebalo više da bude uključena u evropsku i globalnu saradnju u borbi protiv terorizma i klimatskih promena.

„Srbija je za nas važna i želim da prenesem poruku poverenja i nade da za građane Srbije dolazi prosperitetniji i mirniji period, 2018. može da bude prelomna, i delim mišljenje da bi Srbija 2025. zajedno sa Crnom Gorom mogla da bude u Evropskoj uniji“, poručio je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta, tokom zvanične posete Beogradu, razgovara sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Planirano je da posle podne zajedno sa Vučićem otvori konferenciju "EU - SRBIJA 2018: investicije, rast i zapošljavanje".

XS
SM
MD
LG