Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačke partije se dogovorile o spajanju porodica migranata


Nemačke partije koje pregovaraju o formiranju vladajuće koalicije postigle su danas sporazum oko pitanja spajanja porodica migranata bez trajnog boravka u Nemačkoj, što se smatralo jednom od najspornijih tačaka pregovora oko koalicije.

Konzervativni blok nemačke kancelarke Angele Merkel, koji čine Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), i Socijaldemokratska partija (SPD) nadaju se da će u nedelju okončati pregovore o koaliciji.

Zvaničnici SPD-a traže ponovno razmatranje kompromisa o nekim pitanjima, koji su postignuti u preliminarnim pregovorima, kako bi ih učinili prihvatljivijim za svoje članstvo, navodi agencija AP.

Dve strane su se dogovorile da će od avgusta mesečno biti dopušten dolazak 1.000 članova porodica migranata s ograničenim boravišnim statusom u Nemačkoj. Članovima porodica koji se nalaze u socijalno i humanitarno lošim uslovima biće dozvoljen dolazak u Nemačku mimo ovog broja.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer, član CDU-a, nazvao je dogovor "mudrim i balansiranim kompromisom" koji će omogućiti Nemačkoj da ispuni svoje humanitane obaveze, ali da ne bude prenatrpana pridošlicama.

Predsednik socijaldemokrata Martin Šilc napisao je na Tviteru da se njegova partija izborila za pravo na spajanje migrantskih porodica i dodao da je time ispunjen jedan od najvažnijih zahteva SPD-a za formiranje koalicije.

XS
SM
MD
LG