Dostupni linkovi

Lavrov: Dogovorena Ustavna komisija za Siriju


Mirovna konferencija o Siriji u Sočiju

Na mirovnoj konferenciji o Siriji, održanoj pod pokroviteljstvom Rusije u Sočiju, da se formira ustavna komisija koja će raditi u Ženevi, kazao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prenosi Rojters.

U ovom telu od 150 članova, koja će razmotriti promene u postojećem Ustavu Sirije, biće angažovane i one grupe koje nisu prisustvovali konferenciji u utorak.

Učesnici konferencije su pozvali na poštovanje teritorijalnog integriteta zemlje dodajući da sirijski narod treba sam da odluči o političkom uređenju zemlje.

U saopštenju, u kome se naglašava “demokratski” put kroz izbore, ne pominje se ime sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Međutim, ovoj konferenciji nisu prisustvovali predstavnici ključnih opozicionih grupa.

Rusija, ključna saveznica Vlade u Damasku, pozvala je 1.600 delegata, ali su prisustvovali samo predstavnici aktuelnih vlasti i opozcionih grupa koje ona toleriše.

Konferencija je počela sa dva sata zakašnjenja jer su se pojedini predstavnici pobunjeničkih grupa, u znak protesta zbog načina na koji je organizovana, vratili na aerodrom.

Ovaj skup je održan u senci obnovljenih sukoba na severu Sirije zbog operacije turske armije protiv Kurda koje podržavaju SAD.

XS
SM
MD
LG