Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: Izetbegović nije predstavljao BiH u Istanbulu


Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović na sastanku sa predsednicima Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, nije predstavljao BiH već sebe, odnosno da je bio bošnjački član Predsedništva.

"Predsedništvo nije donelo odluku da Izetbegović ide tamo. On je verovatno iznosio svoje lične ili stavove SDA, ali nije bilo usaglašenog stava Predsedništva", rekao je Ivanić za Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, svaki razgovor je dobrodošao, pa i ovakav, ali, ako je reč o BiH, onda treba da postoji institucionalna odgovornost, a Izetbegović nije BiH nego jedna trećina Predsedništva.

Komentarišući dogovor sa tog sastanka o izgradnji dva putna pravca koja će povezivati Sarajevo i Beograd, Ivanić je rekao da ga zanima kako su to mislili uvesti u sistem, jer je sistem u BiH takav da entiteti odlučuju o izgradnji auto-puteva.

On smatra da će Izetbegović morati prvo razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Vladom Srpske, kao i sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ u kojoj su i predstavnici HDZ-a.

"I tek kad se svi oni usaglase može se reći da ima nekog dogovora. Što se tiče lepih riječi, to smo imali priliku slušati uvek i sve to pada na konkretnim potezima", smatra Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, potreba i korist BiH bila je da se postigne sporazum o granici, a njega nema zato što je jedan deo u bošnjačkoj političkoj strukturi bio protiv toga.

Govoreći o boravku članova Predsedništva BiH u Briselu, Ivanić je pojasnio da je to sastanak sa predsednikom Evropske narodne stranke Džozefom Dolom u funkciji stranaka, jer su Dragan Čović i Izetbegović predsednici HDZ-a BiH i SDA, a on počasni predsednik PDP-a.

"Sadržaj našeg razgovora je Izborni zakon, a to pre svega znači izbor Doma naroda u FBiH i izbor hrvatskog člana Predsedništva. To su dve dominantne teme. U tom razgovoru sam ja opušteniji jer neće biti tema koje se dotiču Republike Srpske. Pokušaću pomoći kao neko ko je neutralan iako nisam veliki optimista", rekao je Ivanić.

On je ponovio da rešenje ovog problema mogu samo naći SDA i HDZ, jer su to dve partije koje su bile dominantno podržane od pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Rešenje je, vjerovatno, između ta dva ekstrema. Bojim se da su to dve pozicije koje su jako udaljene i da je teško naći neku sredinu. Ja sam pesimističan jer mislim da su razlike toliko udaljene da je u ovom trenutku vrlo teško postići kompromisno rešenje", smatra Ivanić.

XS
SM
MD
LG