Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid


Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Tomislava Kovača (59) koja ga tereti da je počinio krivično delo genocid u Srebrenici u kome je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Iz Suda BiH saopšteno je da optužnica tereti Kovača da je od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, kao komadant Štaba policijskih snaga MUP-a Republike Srpske i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, delujući individualno i u dogovoru sa "drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata", preduzimao aktivnosti na planiranju, pripremi, podržavanju, pomaganju i izvršenju krivičnih dela opisanih u optužnici.

On je osumnjičen za prikrivanje dokaza o masovnim pogubljenjima premeštanjem leševa iz prvobitnih grobnica na neoznačene lokacije.

Optužnica je potvrđena bez vraćanja na doradu Tužilaštvu BiH, a Kovaču će biti uručena putem međunarodne pravne pomoći, jer se optuženi nalazi u Srbiji.

Kovač je negirao odgovornost tokom svedočenja video linkom iz Beograda 2016. u procesu pred Sudom BiH za ratne zločine protivh bivši srpskih vojnika optuženih za genocid u Srebrenici.

On je svedočio u procesu bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Hagu.

XS
SM
MD
LG