Dostupni linkovi

Strani investitori u Rusiji zabrinuti zbog poteza SAD


Grupa stranih investitora u Rusiji izrazila je zabrinutost da se objavljivanje američke liste na kojoj su ruskbi biznismeni bliskih Kremlju, može loše odraziti na njihove poslove i poveća neizvesnost u ruskoj ekonomiji, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija je listu na kojoj je 210 lica, uključujući 96 ruskih oligarha koji poseduju bogatstvo od milijardu dolara i više.

Ova lista, sačinjena na osnovu zakona usvojenog u avgustu prošle godine, ne znači da će protiv ovih lica biti uvedene sankcije, ali nagoveštava njihovu mogućnost za širi krug bogatih Rusa.

“Udruženje evropskog biznisa (AEB) izražava najdublju zabrinutost zbog objavljivanja takozvane ‘Kremljanske liste’ američkog ministarstva finansija”, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

“Udruženje ponavlja svoj poziv šefovima država i vlada EU, SAD i Rusije da se uzdrže od poteza, koji mogu da podriju buduću ekonomsku saradnju”, dodaje se u saopštenju.

Više od 500 stranih kompanija su članice AEB.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da objavljivanje američke liste na kojoj su ruski biznismeni bliski Kremlju – nije prijateljski potez, ali Moskva za sada ne planira da uzvrati.

XS
SM
MD
LG