Dostupni linkovi

Procureli izveštaj uzburkao raspravu oko Bregzita


Procureli izveštaj s tmurnim ekonomskim prognozama za Veliku Britaniju rasplamsao je raspravu oko izlaska zemlje iz Evropske unije.

Pristalice Bregzita su danas ocenile da je objavljivanje dokumenta pokušaj da se omete izlazak iz EU, dok su proevropski poslanici optužili Vladu da krije loše vesti.

U proceni napravljenoj za vladu, koja je objavljena na sajtu Bazfid (BuzzFeed), navodi se da će Velikoj Britaniji u svakom slučaju biti teže posle Bregzita, bez obzira na sporazum o trgovini koji postigne s Unijom.

Navodi se da bi sa sporazumom o slobodnoj trgovini, u narednih 15 godina rast bio pet odsto niži nego po sadašnjim prognozama. U slučaju da nema dogovora, rast bi bio osam odsto niži, a u slučaju da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu EU, pad bi bio dva odsto.

Državni sekretar u ministarstvu za Bregzit Stivi Bejker je rekao da je objavljeni dokument na Bazfidu "selektivna interpretacija preliminarne analize".

"To je pokušaj da se podrije naš izlazak iz EU", rekao je on.

U napetoj debati u donjem domu parlamenta Bejker je rekao da su se prethodna predviđanja o strmoglavom padu privrede posle referenduma 2016. godine, zasad, pokazala kao pogrešna.

Proevropski poslanici su optužili vladu za zataškavanje i tražili objavljivanje svih internih dokumenta s procenama Bregzita na privredu.

"Manjak transparentnosti nije u nacionalnom interesu", rekla je laburistkinja Hilari Ben.

Bejker je rekao da Vlada neće objaviti svoje analize dok traju pregovori s EU, zato što bi to "sigurno ugrozilo nacionalni interes".

Velika Britanija treba da izađe iz EU u martu 2019, ali još nisu počeli pregovori Londona i Brisela o budućim trgovinskim odnosima. Vlada Velike Britanije navodi da želi "bliske i specijalne" trgovinske odnose s EU.

Gornji dom parlamenta je danas počeo da razmatra predlog zakona o izlasku iz EU, ključni zakon koji treba da prenese hiljade zakona EU u britansko zakonodavstvo kada zemlja izađe iz Unije. Bez toga Velika Britanija bi imala veliku prazninu u svojim zakonima.

Većina poslanika gornjeg doma se protivi Bregzitu i pokušaće da napravi velike izmene u zakonu.

XS
SM
MD
LG