Dostupni linkovi

Strategija EU za šest zemalja Zapadnog Balkana


Strategija za Zapadni Balkan koji će Evropska komisija objaviti 6. februara u Strazburu, obuhvatiće svih šest zemalja Zapadnog Balkana jer se sve tretiraju kao potencijalne članice Evropske unije.

Prema sanznanjima, ova strategija će dati izvodljiv vremenski okvir u procesu evropskih integracija za svaku zemlju pojedinačno.

Prema izvorima iz Evropske komisije, strategija je u fazi okončanja. Oko njenog sadržaja razgovaraće se u Evropskoj komisiji u sredu i u petak kada dokument treba da dobije konačnu verziju.

Izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) navode da ne očekuju suštinske izmene u sadržaju dokumenta koji se analizira na nivou Evropske komisije. Konačna verzija će biti formalno usaglašena narednog utorka na kolegijumu komesara.

Prilikom izrade nacrta strategije, u prethodnih meseci, mnoge zemlje članice su imale pravo da predaju neformalan dokument (non-paper) sa njihovim stajalištima oko važnih pitanja. Ti dokumenti nisu bili pravno obavezujući za Evropsku komisiju.

Portparol Evropske komisije Margaritis Schinas je objasnio da je redovna praksa da, kad god Komisija radi na nekom važnom dokumentu, "onda pristižu doprinosi sa svih strana".

Non-paper se, u diplomatskom jeziku, koristi kao sredstvo kojim se, u međunarodnim pitanjima, smatra predmetom bez tretiranja procesa kao deo službenih poslova.

Prilikom sastavljanja strategije za Zapadni Balkan, u Evropskoj komisiji je pristiglo više dokumenata ovog karaktera.

S tim u vezi, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, non-paper je predalo najmanje 15 država. Ni jedna od njih nije osporila da u procesu proširenja postoji šest zemalja sa Zapadnog Balkana, osim Španije.

U takozvanom non-paper koja je Španija predala Evropskoj komisiji, ova članica Evropske unije osporava upotrebljavanje termina WB6 što predstavlja skraćenicu za šest zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

"Koncept WB6 ne odgovara dinamici proširenja. Kosovo nije deo procesa proširenja i ima vlastiti diferencirani okvir odnosa - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u dokumentu u koji je RSE imao uvid.

Španija u ovom dokumentu insistira da je "neophodno istaći razliku između procesa proširenja koji ima jasne vremenske okvire, procedure i ciljeve, kao i političku strategiju za Zapadni Balkan koja pripada spoljnobezbednosnoj politici EU, te prati sopstvenu logiku".

Bez obzira na Madridski papir, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič, nadležna za pitanja Balkana, je potvrdila da će dokument obuhvatiti sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Ovaj dokument će obuhvatiti ceo region. Pristizali su razni upiti oko ovog dokumenta, međutim, ovo je dokument koji objavljuje Evropska komisija", istakla je Maja Kocijančič, istakavši kako će se, tek nakon objavljivanja, ova strategija poslati i zemljama članicama koje će kasnije razmatrati njen sadržaj dokumenta.

XS
SM
MD
LG