Dostupni linkovi

Pomoć USAID-a balkanskim medijima


Mediji u regiji su izloženi pritiscima, kako političkim tako i ekonomskim, te mnogi vode bitku za puko preživljavanje i prilagođavanje novim platformama i tehnologijama. Kako bi podigli novo profesionalnosti u medijima i njihovu održivost, Internews je u sradnji s USAID-om pokrenuo projekat „Balkan Media Assistance“. Davor Glavaš, voditelj projekta ističe kako će se u naredne tri godine projekat s partnerskim medijima fokusirati na razvoj on-line medija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu i Srbiji.

„Namjera je pomoći medijima da pronađu i dosegnu dodatnu publiku, da identificiraju i iskoriste dodatne izvore prihoda, koliko god da su oni mali, ali i da organiziraju stalnu platformu za izmjenu iskustava.“ , kazao je Glavaš.

Mediji u svim zemljama na koje se program odnosi jednako su izloženi pritiscima, ali i dijele zajedničke probleme. Slobodni mediji temelj su demokratije poručila je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

''U cijeloj regiji, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni. Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade'', navela je Cormack.

Mediji koji su preživjeli diktaturu devedesetih, danas pokušavaju preživjeti demokratiju što je teško, istakao je željko Ivanović izvršni direktor crnogorskih „Vijesti“. On je ujedno i predsjednik novoformirane Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, organizacije koja će se boriti da se isti problemi s kojima se novinari suočavaju u svim zemljama počnu rješavati. Uz napredak medija i njihovo osnaživanje i širenje kroz druge platforme, kaže, jako je bitno boriti se da se tržište reguliše.

„To je jedna od naših misija da se zajednički apeluje prema vladama i prema EU da se napravi medijska regulativa na pravi način i da se zaštite nacionalna tržišta, jer je bez toga nemoguće govoriti ni o slobodi medija ni o statusu novinara, ni o čemu.“

XS
SM
MD
LG