Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina najavljuje jačanje nuklearnog programa


Nuklearka Kinšan u provinciji Haijan, istočna Kina

Kina mora pojačati svoje nuklearne sposobnosti, kako bi pratila razvoj kapaciteta Sjedinjenih Država i Rusije, navodi se u zvaničnom listu Narodne oslobodilačke armije, prenosi Reuters.

„Američki predsjednik Donald Trump možda radi na razvoju novih nuklearnih oružja i ostavlja eksplicitno mogućnost nuklearnog odgovora na veći nenuklearni napad“, stoji u nacrtu dokumenta koji je objavio „Huffington Post“, a na koji se pozivaju kineski autori članka u službenom listu.

Kinezi smatraju da je riječ o američkom potezu bez presedana, koji uz poboljšanje nuklearnog arsenala Rusije, znači da te države smatraju izuzetno važnim pojačati sposobnost odvraćanja napada.

"U nepredvidivom svijetu, poboljšavanje kapaciteta naše odbrane, kako bi podržali našu snažnu poziciju, postaje obaveza, kojom bi pojačali pouzdanost i povjerenje u našu sposobnost nuklearnog odvraćanja i protiv udara", navodi se u komentaru lista Narodne oslobodilačke armije Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping nadgleda ambiciozni plan vojne modernizacije uključujući i nuklearni arsenal. Kina je prva nuklearna testiranja obavila 1964. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG