Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Soči: Počela mirovna konferencija o Siriji


Opozicija je odlučila da ne prisustvuje u znak protesta zbog zastava sirijskog režima

Mirovna konferencija o Siriji u Sočiju, na Crnom moru počela je danas sa dva sata zakašnjenja i uz bojkot predstavnika sirijske opozicije. Rusija organizuje skup u nastojanju da se ubrza političko rešenje za ratom pogodjenu Siriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na otvaranju skupa da su se stekle okolnosti za mir u Siriji.

Rusija, ključni saveznik režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, saopštila je da je pozvala 1.600 ljudi na skup, ali se svi nisu odazvali.

Zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova izjavili su da delegacija vodeće sirijske opozicije, koja je iz Ankare stigla u Soči, neće učestvovati na skupu.

Opozicija je odlučila da ne prisustvuje u znak protesta zbog zastava sirijskog režima koje su ih dočekale na ruskom aerodromu i u kongresnom centru gde se održava skup.

Turska će, kako su rekli neimenovani zvaničnici, predstavljati tu grupu sirijske opozicije u Sočiju.

Zapad je izrazio skepticizam da će ruska inicijativa uroditi plodom i strahuje da bi mogla da ugrozi pregovore pod okriljem UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je ipak najavio prisustvo svog izaslanika, Stafana de Misture, nadajući se da će konferencija u Sočiju "doprineti" nastavku pregovora.

XS
SM
MD
LG