Dostupni linkovi

Sirijske izbjeglice morskim putem do Crne Gore


Migranti uplovili u Herceg Novi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Brod Erica sa šest članova posade, italijanskih državljana i 17 migranata, uplovio je u Luku Zelenika oko 10.10 časova. Od 17 migranata, deset je muškaraca, četiri žene i troje djece.

Od 17 lica najviše je osoba iz Sirije – 11, po dvije osobe su iz Maroka i Jemena i jedna iz Avganistana i Pakistana, saopštila je Uprava policije Crne Gore, naglašavajući da su izbjeglice prihvaćene i medicinski zbrinute, te im obezbjeđeni hrana, voda i suva odjeća.

Prethodno je posada broda Erica, shodno saznanjima, pružila pomoć ovim osobama koje su se nalazile na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama na način što ih je prihvatila na svoje plovilo, saopšteno je iz Uprave policije.

Brod sa sirijskim izbjeglicama je otkrila Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore koja je alarmirala Vojsku Crne Gore i policiju koji su odmah krenuli u akciju presretanja i sprovođenja u Luku Zelenika, saopštio je ranije za Radio Slobodna Evropa direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

"Oko sedam časova jutros dobili smo informaciju Pomorskog operativnog centra da pružimo asistenciju italijanskoj ribarici Erika koja se nalazila na 17 milja od naše obale. Krenuli smo u akciju spašavanja na moru i u toku te aktivnosti dobili smo informacije da su tri člana posade Italijani i da se na njemu nalazi 17 Sirijaca. Alarmirali smo MUP i Vojsku koji su krenuli u akciju. Ribarica je krenula dalje prema Crnoj Gori, pripadnici policije su presreli ribaricu i sproveli u Zeleniku", saoštio je Kočan.

Ovo je prvi put da izbjeglice dolaze u Crnu Goru morskim putem.

Prema riječima Kočana, nakon presretanja broda, na nadležnim organima je da utvrde kako su Sirijci došli na taj brod i odakle je brod došao.

"Kasnijom analizom detektovali smo ribaricu na 30 milja od naše obale, odnosno došla je direktno sa Otranta. Ribarica je po zakonu trebalo da ima sistem automatskog praćenja i naši organi treba da utvrde zbog čega ribarica nema taj uređaj", rekao je Kočan.

XS
SM
MD
LG