Dostupni linkovi

Visoki stepen zagađenja vazduha u Prištini


Priština, ilustrativna fotografija
Priština, ilustrativna fotografija

Zagađenost vazduha u Prištini dostigla je alarmantan nivo zbog čega je Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao građane da smanje kretanje po gradu, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da u sredu održi vanrednu sednica zbog toga, a putem socijalnih mreža, na isti dan je zakazan i protest protiv zagađenosti sa kojeg će se poslati poruka centralnim i lokalnim vlastima da se bave ovim pitanjem.

U međuvremenu, Opština Priština je u saradnji sa Ministarstvom sredine u ponedeljak uveče donelo odluku da se od 31. januara u periodu kada je visoka zagađenost vazduha, od 06:00-09:00 i od 16:00-22:00 umanji upotreba automobila u nekoliko naselja grada, dok će se građanima pružiti besplatni javni prevoz.

U tom periodu, biće zabranjen ulaz u Prištini vozilima koji dolaze iz drugih gradova, s time što će im se obezbediti mesto parkinga van grada. Takođe će se uvest i par-nepar vožnja u gradu.

Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao je građane da ne otvaraju prozore, kao i da koriste maske u slučaju izlaska.

Glavni uzroci kontaminacije vazduha na Kosovu su termocentrala u Obiliću, vozila i zapaljive materije.

XS
SM
MD
LG