Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU nudi Britaniji 'tranzicioni status quo', ali bez prava glasa


Ilustracija

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da će Velika Britanija morati da "prihvati" sve propise Unije tokom prelaznog perioda posle Bregzita, uključujući i one propise koji budu usvojeni posle njenog izlaska, iako u tom periodu neće imati pravo učešća u donošenju odluka EU.

"Tokom tog perioda, odluke (EU) će se primenjivati. Velika Britanija treba da prizna ta pravila igre i prihvati ih na odlasku", rekao je Barnije na konferenciji za medije u Briselu, prenosi Beta pozivajući se na Frans pres.

Ministri za evropska pitanja članica EU usvojili su ranije danas nove smernice za Barnijea, o uslovima tranzicionog perioda koji će trajati od 29. marta 2019. godine do 31. decembra 2020. godine, kada ističe dugoročni budžet EU, preneo je Asošiejted pres.

U smernicama EU insistira da London treba da primenjuje i sve nove propise koje Unija usvoji tokom gotovo dvogodišnje tranzicije.

Zamenica bugarskog premijera Ekaterina Zaharijeva, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, rekla je da su ministri utvrdili jasne zahteve za tranzicioni period.

Zaharijeva je dodala da će se zakoni EU primenjivati u Velikoj Britaniji tokom prelaznog perioda i da London tada neće imati predstavnike u institucijama EU i neće moći da učestvuje u donošenju odluka.

Barnijeov zamenik je napisao na Tviteru da su pregovaračke smernice usvojene u Briselu za dva minuta, mada su ih ambasadori sastavljali nedeljama.

Zaharijeva je kazala da se EU nada da će sporazum s Velikom Britanijom po tom pitanju takodje biti brzo sklopljen.

Britanski pregovarač za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je danas na sednici odbora gornjeg doma parlamenta Velike Britanije da će status te zemlje u EU tokom tranzicionog perioda biti "ne baš isti kao članstvo, ali veoma, veoma sličan".

Dejvis je kazao da će Velika Britanija tokom prelaznog perioda posle izlaska iz EU i dalje podlegati pravilima Unije i nadležnosti suda EU, ali da će biti bez prava na učešće u donošenju odluka.

On je međutim naveo da će Velika Britanija imati slobodu da pregovara o novim trgovinskim sporazumima sa zemljama van Unije, na šta nema pravo kao članica EU.

To je već izazvalo zabrinutost u Velikoj Britaniji, pa je Dejvis prošle nedelje zatražio utvrdjivanje načina za rešavanje problema u slučaju da su "zakoni EU protivni britanskim interesima" i da Britanci o njima nisu bili pitani.

U danas usvojenim smernicama EU nalazi se i zahtev za jasnim definisanjem kako budućih odnosa dve strane.

XS
SM
MD
LG