Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grupa srpskih stranaka ulazi u Skupštinu Preševa


Preševo, na jugu Srbije

U Skupštini Opštine Preševo, po zvaničnim rezultatima posle ponavljanja izbora u nedelju na jednom biračkom mestu, odbornike će imati šest partija.

Među njima je i koalicija srpskih stranaka "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno", izjavio je danas predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećirja Miftari.

Miftari je agenciji Beta rekao da je šest od osam partija koje su učestvovale na izborima, prešlo cenzus za ulazak u Skupštinu Opštine, dok su dve ostale bez odborničkih mandata.

Glasanje je u nedelju ponovljeno samo na Biračkom mestu broj 5 u samoj zgradi Skupštine Opštine Preševo, a prevremeni lokalni izbori održani su 24. decembra 2017. godine.

"Glasanje je proteklo bez problema, a Opštinska izborna komisija do 13.00 nije dobila nijedan prigovor ili žalbu od partija. Prigovori ili žalbe mogu da se podnesu do 20.00 sati", kazao je Miftari.

Po zvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije, najviše glasova - 36 odsto dobila je Alternativa za promene čiji je lider Šćiprim Arifi i koja će imati 15 odborničkih mandata, dok je na drugom mestu Demokratska partija Albanaca čiji je lider Ragmi Mustafa, koja je dobila 26 odsto glasova, odnosno 11 mandata.

Za Partiju za demokratsko delovanje čiji je nosilac liste Ardita Sinani glasalo je 14 odsto birača, što je donelo šest odborničkih mandata, dok je za grupu gradjana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, čiji je lider Sami Salihu, glasalo 9,2 odsto birača, što donosi tri odbornička mandata.

Za koaliciju "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno" glasalo je 5,1 odsto gradjana, što joj je donelo dva odbornička mandata, dok je za Demokratsku uniju doline čiji je lider Skender Destani, glasalo 2,4 odsto birača, što donosi jedan odbornički mandat.

Bez odbornika ostale su Demokratska unija Albanaca čiji je lider Naser Aziri, za koju je glasalo 2.2 odsto birača, kao i Demokratska partija, čiji je nosilac liste Dželal Memeti, za koju je glasalo 1,7 odsto gradjana koji su na izbore izašli u decembru, kao i juče na biračkom mestu broj 5.

Za srpske partije koje učestvuju na izborima u Preševu za ulazak u lokalni parlament potrebno je najmanje pet odsto glasova od ukupnog broja izašlih birača, dok za albanske partije važe pravila koja su predviđena za partije manjina.

Ovo je prvi put posle deset godina da će se srpski odbornici naći u sastavu Skupštine opštine Preševo jer su na prethodnim izborima srpske partije u Preševu učestvovale uvek sa po dve izborne liste, od kojih nijedna nije mogla da predje cenzus.

XS
SM
MD
LG