Dostupni linkovi

Dodiku neprihvatljivo da BiH predstavlja samo Izetbegović


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je "ozbiljan presedan to što danas u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo jedan član Predsjedništva BiH i to ne predsjedavajući", prenosi Klix.ba

Smatra da se takvim potezima pokašava da da neka druga dimenzija.

"To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje", ustvrdio je Dodik.

Komentarišući sastanak u Istanbulu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose a da se Turska "ovdje dramatično miješa dajući podršku direktno Bošnjacima".

Navodeći da ne zna šta će biti tema sastanka u Istanbulu, tvrdi da se uvodi jedna nova praksa da se član Predsjedništva BiH ponovo pokušava da predstavi kao predstavnik BiH u ovim razgovorima.

"Koliko sam razumio iza toga ne stoji odluka Predsjedništva BiH, već odluka Izetbegovića i eventualno Erdogana. Vučić nije taj koji može da određuje format sastanak, jer je u posjeti Turskoj", dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG