Dostupni linkovi

Peskov: SAD pokušavaju da se miješaju u ruske izbore


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja, Dimitrij Peskov izjavio je da Moskva vjeruje da je isčekivana američka lista sa imenima bogatih Rusa bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu pokušaj SAD da se miješaju u predsjedničke izbore koji će se održati 18.marta.

Peskov je ovo izjavio u ponedjeljak uoči isčekivanog izvještaja američkog Ministarstva finasija poznatog kao "Kremlj Report" (Kremlj izvještaj).

"Mi zaista vjerujemo da je ovo direktan i očigledan pokušaj usklađivanja nekih koraka da koincidiraju sa izborima u namjeri da izvrše uticaj na njih", rekao je Peskov novinarima.

Izvještaj je uradeđen po nalogu Kongresa u skladu sa zakonom donesenim sa ciljem povećanja pritiska na Rusiju nakon što su američke obavještajne agencije zaključile da je Putin naredio kampanju hakiranja i propagnde dezinformisanja sa ciljem uticaja na američke predsjedničke izbore 2016..

Predsjednik SAD Donald Trump, koji je pozivao na otopljavanje veza sa Rusijom tokom kampanje, nerado je potpisao ovaj zakon u avgustu 2017.

Njime je Ministarstvu finasija (Treasury Department), State Departmentu i obavještajnim agencijama dato 180 dana da identifikuju ljude "bliske ruskom režimu i njihovo neto bogatstvo."

Ruski poslovni lideri i drugi koji se na nađu na listi, od kojih bi imena pojedinih mogla biti tajna, neće odmah biti meta sankcija, ali se mogu suočiti sa tim u budućnosti.

Isčekivanje objavljivanja izvještaja izazvalo je zabrinutost među ruskom elitom, prema navodima američkih zvaničnika i američkih savjetnika ruskih poslovnih lidera.

Peskov je to pak odbacio i sa druge strane rekao da su oni "uvjereni da to neće imati uticaja" na ruske izbore.

Martovski izbori su prema svim dosadašnjim prognozama, zahvaljujući činjenici da Putin kontroliše sve poluge vlasti u zemlji, prilično izvjesni i na njima će aktuelni ruski predsjednik osvojiti još jedan šestogodišnji manadat.

XS
SM
MD
LG