Dostupni linkovi

Papa osudio indiferentnost prema Holokaustu


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da zemlje imaju odgovornost da se bore protiv antisemitizma i da "virus indiferentnosti" prijeti da izbriše sjećanje na Holokaust.

Poglavar Rimokatoličke crkve je to rekao na međunarodnoj konferenciji u vrijeme kada Poljska, mahom rimokatolička zemlja, razmatra prijedlog zakona kojim će se zabraniti okrivljavanje Poljaka za zločine u Holokaustu.

Taj dokument je izazvao kritike Izraela.

Papa nije pominjao nesporazum, ali je govorio o svojoj posjeti bivšem logoru smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj koja je u Drugom svjetskom ratu bila pod okupacijom Njemačke, rekavši da se sjeća "gromoglasne tišine" zbog koje je bilo mjesta samo za suze, molitvu i molbe za oproštaj.

Papa Franjo je pozvao Hrišćane i Jevreje da grade "zajedničko sjećanje" na Holokaust, poručivši "naša je odgovornost da se prema tome odnosimo sa dignitetom zbog mladih naraštaja".

"Neprijatelj protiv kojeg se borimo nije samo mržnja u svim formama, već i još fundamentalnija indiferentnost, ona koja nas paralizuje i ometa u tome da učinimo ono što je ispravno čak i kad znamo da tako treba" poručio je papa.

Konferencija o antisemitizmu, čiji je domaći italijansko ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa OEBS-om i Italijanskom jevrejskom zajednicom organizovana je u vrijeme obilježvanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

XS
SM
MD
LG