Dostupni linkovi

U Libiji pronađena masovna grobnica s tijelima pripadnika IDIL-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sigurnosne snage libijskog grada Sirt, nekadašnjeg uporišta grupa povezanih sa terorističkom organizacijom Islamdska država Iraka i Levanta (IDIL), pronašle su masovnu grobnicu s posmrtnim ostacima osumnjičenih militanata, prenosi agencija Xinhua (Sinhua).

"Na osnovu informacija koje su dostavili stanovnici, pronađena je masovna grobnica u kojoj su tijela, najvjerovatnije militanata IDIL-a, obzirom da su samoubilački pojasevi i bombe pronađeni zajedno sa tijelima", rekao je Taha Hadid, portparol sigurnosnih snaga.

Zadatak sigurnosnih snaga iz Sirta koje su dio vlasti podržanih od strane Ujedinjenih nacija jeste da zaštite grad od napada preostalih militanata koji su pobjegli u pustinju i planinske oblasti.

"Grobnica je pronađena u naseljenom kvartu. Šest tijela je pronašao libijski Crveni križ, a uzeti su DNK uzorci", dodao je Hadid.

Masovne grobnice u Sirtu, koji se nalazi oko 450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, su otkrivane u više navrata nakon što su vladine snage oslobodile grad od militanata 2016. godine.

U novembru i decembru prošle godine pronađene su masovne grobnice sa desetinama tijela bivših pripadnika militantnih grupa.

XS
SM
MD
LG