Dostupni linkovi

Vulin: Hrvatska se nije razračunala sa prošlošću iz Drugog svetskog rata


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Hrvatska jedina država u svetu koja kako je rekao, "ne samo da se nije razračunala sa prošlošću iz Drugog svetskog rata nego se ona ponavlja i u našim vremenima".

Komentarišući nezadovoljstvo Zagreba zbog izložbe o ustaškom logoru Jasenovac koju je Srbija organizovala u sedištu UN u Njujorku, Vulin je ocenio da onaj ko pokušava da sakrije Jasenovac, "taj sutra slavi Oluju".

"I onaj ko pokušava da sakrije ustaške zločine, taj ponovo obnavlja ustaše u Hrvatskoj koju danas vidimo. Sve zemlje koje imaju takvu mračnu nacističku prošlost, pokajale su se i daju sve od sebe da se prošlost nikada više ne vrati, da se ne ponovi, da se nikome više ne desi takvo zlo koje su radili u prošlosti. Sve osim Hrvatske", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je ocenio i da Hrvatska, "ako hoće da bude deo civilizovanog sveta", neće postati bolja "sakrivanjem Jasenovca već priznavanjem zločina u Jasenovcu".

Izložba pod nazivom "Jasenovac-pravo na nezaborav" otvorena je u sedištu UN u četvrtak uveče, povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januara, koji su proglasile UN u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG