Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komandant Kfora Kuoči: Situacija na Kosovu mirna i stabilna


Snage KFOR-a, ilustrativna fotografija

Komandant Kfora Salvatore Kuoči izjavio je da je, uprkos poslednjim događajima na severu, situacija na Kosovu mirna i stabilna.

"Mogu da kažem da je situacija mirna i stabilna i posle onoga što se dogodilo poslednjih nedelja", rekao je komandant Kfora za prištinsku agenciju Kosovapres.

"Nakon ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara, Kfor i druge institucije bezbednosti se angažuju da održe situaciju mirnom", naveo je Kuoči.

Video RSE: Sahrana Olivera Ivanovića u Beogradu

Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

On je rekao da se sastaosa sa predstavnicima institucija na severu Kosova da bi postigli dogovor o tome kako zajednički da rade u cilju mirne i stabilne sredine.

"Svim sredstvima se trudimo da ova epizoda koja se dogodila ne bude nešto što će imati uticaja na opštu bezbednosnu situaciju. Zajedno sa svim institucijama i posebno sa medjunarodnom zajednicom angažovali smo se da situaciju održimo mirnom. I naša je procena da je bezbednosna situacija vrlo dobra", rekao je Kuoči.

Tu ocenu Kuoči je, kako je rekao, preneo i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću.

Komandant Kfora je ocenio i da Kfor ima vrlo dobru saradnju sa bezbednosnim institucijama Kosova, kao i sa institucijama zemalja regiona.

On je rekao da će Kfor podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage, jedino ako se to ostvari kroz ustavne promene.

General Kuoči je rekao i da Kfor nema planove da smanji prisustvo svojih snaga na Kosovu.

"Nema plana, nema naznaka da će biti smanjene snage NATO na Kosovu", rekao je Kuoči i dodao da će do toga doći onda kada i ako se proceni da situacija na terenu bolja.

XS
SM
MD
LG