Dostupni linkovi

Obezbeđenje u Zemanovom štabu nasrnulo na novinare


Miloš Zeman, reizabrani češki predsednik

Češka policija povela je istragu izgreda kada su redari i pristalice češkog predsednika Miloša Zemana u izbornom štabu u subotu uveče napali akreditovane novinare, oborili i oštetili kameru češke privatne televizije TV Nova i vređali novinarke, objavila je agencija Beta.

Napad Zemanovih redara na novinare odigrao se u Hotelu TOP u Pragu, gde se u izbornom štabu slavila pobeda predsednika Zemana u drugom krugu predsedničkih izbora u petak i subotu, kada je Zeman već otišao.

Kako javlja dopisnica Bete novinari su želeli da snime dolazak hitne pomoći po jednog Zemanovog gosta u štabu kome je ustrebala medicinska pomoć.

Na to su reagovali redari Zemanovog štaba, prostački počeli da teraju i guraju novinare da zatvore taj deo sale, jedan od redara je oborio na zemlju TV kameru a u pomoć im je pohitao i jedan od Zemanovih gostiju sa istom žutom novinarskom propusnicom i napao pesnicama jednog od novinara koji je objašnjavao da samo rade svoj posao.

Guranje i vređanje nisu izbegle ni prisutne novinarke.

"Izgredom se na osnovu snimaka u medijima bavi policija", saopštila je na Tviteru češka policija.

Zemanov portparol Jirži Ovčaček prvo je portalu Aktualne.cz kazao da ga to uopšte ne interesuje, ali kada su snimci napada na novinare preplavili internet kazao je Češkom radiju da napadači nisu iz državnog obezbedjenja predsednika Zemana a da je pokušao da pozove novinare koji su napadnuti na kafu kao svojevrsno izvinjenje.

"To je sramota za evropsku demokratiju. Napadi na novinare moraju da prestanu", osudili su izgred Reporteri bez granica.

XS
SM
MD
LG