Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka policija razbila prokurdske demonstracije


Ilustrativna fotografija

Nemačka policija je danas u Kelnu razbila demonstracije protiv turske ofanzive u Siriji zbog prisustva simbola zabranjene, takozvane "Radničke partije Kurdistana" (PKK) medju demonstrantima.

Na protestima u Kelnu, gde je velika kurdska zajednica, učestvovalo je oko 15 hiljada ljudi.

Mnogi demonstranti su nosili zabranjene zastave sa likom istorijskog vodje PKK Abdulaha Odžalana, rekao je portparol policije Frans presu i dodao da su dve osobe privedene. Neki od demonstranata su bili maskirani - što je u Nemačlkoj zabranjeno, i odbili su da se otkriju.

PKK važi za terorističku organizaciju jer decenijama vodi oružanu borbu protiv turske države, i u Nemačkoj je zabranjeno javno prikazivati njene simbole.

Skup je organizovan na poziv kurdske organizacije Nav-Dem koju nemačka obaveštajna služba smatra bliskom PKK.

Demonstracije u Kelnu zaustavljene su u napetoj atmosferi sa oko 2.000 mobilisanih policajaca. Policija je pojačala mere bezbednosti zbog mogućih sukoba gradjana kurdskog i turskog porekla.

Turski imigranti podržavaju vojnu operaciju koju je naredio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.Turska je prošle nedelje započela ofanzivu na Afrin u Siriji uz obrazloženje da su naoružani Kurdi u Siriji pretnja za Tursku jer saradjuju s kurdskim pobunjenicima na njenom jugoistoku.

U Francuskoj su takodje održane manje prokurdske manifestacije.

XS
SM
MD
LG