Dostupni linkovi

Tilerson: Gasovod Severni tok 2 podriva energetsku bezbednost Evrope


Reks Tilerson

Šef američke diplomatije Reks Tilerson izjavio je danas nakon razgovora sa poljskim premijerom i šefom poljske diplomatije u Varšavi da su SAD protiv novog ruskog gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora, jer podriva energetsku bezbednost Evrope i samo je još jedno političko oružje Rusije.

"SAD su protiv gasovoda Severni tok 2 zato što vidimo da podriva energetsku bezbednost i stabilnost Evrope i daje Rusiji još jedan instrument da iskoristi energije kao političko orudje. Delimo (sa Poljskom) tu ocenu jer znamo da moramo da diverzifikujemo izvore energija. To je pitanje dugoročne energetske bezbednosti Evrope", kazao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičom.

Američki državni sekretar kazao je da SAD žele da pomognu takodje izgradnju što više interkonektora i gasovoda i u oblasti hrvatsko - poljske inicijative Tri mora, regiona od Baltika, preko Jadranskog do Crnog mora a takodje i pomognu energetsku bezbednost preko prodaje američkog tečnog gasa.

Druga glavna tema razgovora Tilersona sinoć sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom a danas sa premijerom Mateušom Moravjeckim bila je vojna saradnja a Tilerson je izrazio spremnost da SAD jačaju saradnju sa Poljskom u kako je kazao, ulozi NATO u odvraćanju i zastrašivanja potencijalnih neprijatelja.

"Poljska i SAD će zajedno saradjivati u okviru NATO da ojačaju inicijativu odvraćanja i zastrašivanja. Zahvaljujemo Poljskoj što već ispunjava obavezu da izdaje dva procenta BDP-a na odbranu. Razgovarali smo i o dezinformacijama i napadima u sajber prostoru i o tome kako da pomognemo Ukrajini da povrati samostalnost i nezavisnost", rekao je Tilerson.

Reks Tilerson srešće se danas iza zatvorenih vrata i sa liderom vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, Jaroslavom Kačinjskim, koji iako formalno obični poslanik realno igra ulogu i natpremijera i natpredsednika, bez čijeg blagoslova se ne donosi nijedna odluka.

U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta i 73 godine otkako je nacistički logor smrti Aušvic Birkenau, simbol Holokausta, oslobodila Crvena armija, Tilerson će položiti danas venac na Spomenik herojima Varšavskog geta.

XS
SM
MD
LG