Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kovač: Izložba o Jasenovcu, nametanje kolektivne krivice Hrvatima


Predsednik Odbora Sabora Hrvatske za spoljnu politiku Miro Kovač ocenio je danas da izložba o Jasenovcu u UN predstavlja nastavak kampanje za nametanja kolektivne krivice i genocidnosti Hrvatima.

Kovač je povodom izložbe u sedištu UN rekao da je to što Beograd sada radi "već vidjeno u komunističkoj Jugoslaviji" i da je "reč je o nastavku kampanje nametanja kolektivne krivnje i genocidnosti Hrvatima".

"Protiv toga se svojevremeno snažno borio i Franjo Tudjman koji je 1989. ustvrdio 'da su ustaški zločini i za toliko puta manji, za koliko ih puta umnožavaju, bili bi još uvek užasni i golemi!' pa se sugestivno zapitao nema li sistematsko umnožavanje žrtava 'svrhu stvaranja crne legende o istorijskoj krivici čitavog hrvatskog naroda, koju tek valja ispaštati", naveo je funkcioner Hrvatske demokratske zajednice na Fejsbuku.

Hrvatski zvaničnici danas su povodom Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust ocenili da se izložbom o Jasenovcu u sedištu EU "manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe".

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ;i šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić su naveli da to nije način na koji bi trebalo takve izložbe postavljati, prenela je agencija Hina.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku rekao je da je važno ukazati na zločine koji su odneli stotine hiljada života i koji ne smeju biti zaboravljeni.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske optužilo je u četvrtak Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN "manipuliše i plasira lažne podatke", a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

XS
SM
MD
LG