Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu


Spomenik žrtvama logora na Starom Sajmištu u Beogradu

Uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, predstavnici žrtava iz Drugog svetskog rata,državne delegacije Srbije i drugih zemalja odale su u petak počast stradalima u kompleksu logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je kao izaslanik predsednika Srbije, položio venac na spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Đorđević je izjavio da je u svim demokratskim državama aktulena potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja.

"Nužnost saznavanja činjenica i promišljanja strahovitih posledica holokausta doprineće da se u Srbiji, kao i u drugim demokratskim državama, masovno stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i u budućnosti sagledava kao ono što po svom karakteru i obimu jeste - jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u istoriji", rekao je Đorđević .

Stradalima su poštu odali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, predstavnici Saveza jevrejskih opština, delegacija Grada Beograda, te malobrojni logoraši koji su preživeli holokaust.

Među njima je i 76-godišnja Estera Albahari Bajer, koja je rođena u logoru Staro sajmište.

„Eto, 76 godina je od tada prošlo, i ja imam toliko godina i uvek se potresem. Da je teško, teško je. Ali moramo da idemo napred i da živimo, da se to ne zaboravi i nikome ne ponovi“, rekla je za RSE Estera Albahari Bajer.

Logor Staro sajmište, otvoren je 1941. godine na levoj obali Save u Beogradu. U prvoj fazi postojanja logora, do marta ’42. predstavljao je logor smrti za Jevreje.

Nakon što je kvislinška vlada Milana Nedića proglasila Srbiju „očišćenom od Jevreja“, Sajmište postaje koncentracioni logor za antifašiste, kroz koji je prošlo više od 30.000 ljudi, a preko 10.000 je umrlo od bolesti gladi i iscrpljenosti.

Na mestu nekadašnjeg logora, nakon Drugog svetkog rata niklo je stambeno naselje, u kojima danas živi nekoliko desetina porodica. U okviru kompleksa radi i nekoliko restorana, teretana kao i sportska dvorana.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš kaže za RSE da je višestruko značajno očuvati sećanje na žrtve zločina u Drugom svetskom ratu.

„Važno je zbog toga da se očuva spomen na žrtve koje su nestale, jer njihove duše kolaju tu oko nas i vape za pravdom. Istovremeno je to vrlo bitno u našem ubrzanom vremenu da bi mlađe generacije znale šta je bilo i šta može da bude“, rekao nam je Sabadoš.

kancelarija Srpske napredne stranke u jednoj od zgrada u kojoj je bio logor
kancelarija Srpske napredne stranke u jednoj od zgrada u kojoj je bio logor

O pretvaranju područja nekadašnjeg logora Staro sajmište u memorijalni kompleks govori se već godinama unazad. Na nivou gradske vlasti bila uspostavljena komisija koja je trebalo da ponudi idejno rešenje za spomen kompleks, ali je u međuvremenu taj posao polovinom prošle godine podignut na republički nivo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da imenuje komisiju koja treba da završi pripremu koju je započela prethodna komisijam rekao nam je predsedik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš.

Dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se 27. januara, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojene 2005. godine. Tog dana 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic - Birkenau u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG