Dostupni linkovi

Zvizdić u Davosu: EU najvažniji vanjskopolitički cilj BiH


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas na posebnoj sesiji "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Sesiju je otvorio predsjednik i član upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende koji je tom prilikom rekao da su partnerski odnos i saradnja siguran put ka jačanju bilateralnih, ekonomskih i privrednih odnosa.

Na sesiji je poseban akcenat stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i sigurnosti. Tom prilikom rečeno je da u svjetlu različitosti unutar Evropske unije, zemlje zapadnog Balkana mogu poboljšati svoju saradnju koja bi osigurala dugoročnu sigurnost i stabilnost regije.

Tokom obraćanja, Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji i da se radi na kontinuiranom ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da se region zapadnog Balkana suočava s mnogim izazovima i da je današnja sesija prilika da se izrazi odlučnost za ubrzanje procesa koji će tu regiju vratiti tamo gdje i pripada, u familiju evropskih nacija.

Zvizdić je istakao da to mora biti glavni cilj i da lideri zemalja imaju odgovornost da taj region drže na evropskim tračnicama.

On je u obraćanju na sesiji govorio i o procesima koji su vezani za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo brojne reformske mjere koje je implementiralo Vijeće ministara, posebno u oblastima unapređenja poslovnog okruženja, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

Zvizdić je istaknuo značaj Berlinskog procesa koji je podstaknuo saradnju zemalja zapadnog Balkana i cjelokupnog regiona s Evropskom unijom. Također je istaknuo da su taj proces i agenda povezanosti za zapadni Balkan najefikasniji model ekonomskog razvoja, te da je daljnja integracija zemalja zapadnog Balkana u zajedničko ekonomsko područje Evropske unije najbolji način za kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, "ne samo u našoj regiji, nego i u Evropskoj uniji".

XS
SM
MD
LG