Dostupni linkovi

Erdogan najavio nastavak ofanzive na severu Sirije


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska nastaviti i proširiti ofanzivu na severu Sirije. Cilj akcije turske vojske jeste da eliminiše kurdsku miliciju koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

U govoru koji je prenosila turska televizija, Erdogan je obećao da će "očistiti od terorista Minbedž", sirijski grad na oko 100 kilometara istočno od Afrina, prenosi Frans pres.

Turska vojska je pre sedam dana pokrenula ofanzivu u Afrinu, enklavi pod kontrolom kurdskih jedinica koje Turska smatra produženom rukom kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

Ofanziva je počela nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, u kojima bi bili i kurdski borci.

Erdogan je ranije izjavio da će se operacija turskih snaga nastaviti "dok ne bude eliminisan poslednji član terorističke organizacije".

SAD bi bile najzadovoljnije kada bi se turske trupe "sklonile" iz sukoba u pograničnom sirijskom gradu Afrinu, rekao je u četvrtak savetnik američkog predsednika za unutrašnju bezbednost Tom Bosert.

On je pozvao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se fokusira na "dugoročne strateške ciljeve" mirnodopske Sirije.

Govoreći u Davosu, gde se održava Svetski ekonomski forum, Bosert je rekao da Turska "mora imati u vidu potencijal eskalacije dok ulazi u Siriju i Afrin".

SAD su i ranije izražavale zabrinutost zbog turske vojne ofanzive protiv kurdske enklave na severu Sirije ali je Bosertova izjava do sada najdirektniji poziv Turskoj da se povuče.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak Tursku da ograniči upotrebu sile na severu Sirije.

On je rekao da je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa drugim NATO saveznicima, razgovarao o razvoju događaja u tom području.

Stoltenberg je dodao da je Turska "saveznik koji je najviše ugrožen terorizmom" i da sve nacije imaju pravo da se brane, ali je napomenuo da odbrambene mere treba sprovoditi "proporcionalno i ograničeno".

XS
SM
MD
LG