Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: 1,8 miliona imigranata, u zamenu za zid ka Meksiku


Obezbeđuje se put za državljanstvo oko 690.000 mlađih imigranata

Bela kuća predstavila je predlog puta ka državljanstvu 1,8 mladih imigranata koji ilegalno žive u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u zamenu za to poslanici treba da odobre uvođenje novih restrikcija za legalnu imigraciju i izdvajanje 25 milijardi dolara za obezbeđenje granica, između ostalog dogradnjom zida prema Meksiku.

Prema planu predsednika SAD Donalda Trampa obezbeđuje se put za državljanstvo oko 690.000 mlađih imigranata zaštićenih od deportacije programom koji je uveo bivši predsednik Barak Obama, takozvani DACA program, kao i za stotine hiljada drugih koji se kvalifikuju za taj program, ali nisu još aplicirali.

Prošle godine Tramp je najavio da će ukinuti taj program, ali je dao Kongresu rok do marta da nađe pravno rešenje za nelegalne mlade imigrante. Uz to ide izmena legalnog imigracionog sistema. Imigranti će moći da sponzorišu samo svoje supružnike i maloletnu decu da im se pridruže u SAD, a ne i roditelje, odraslu decu ili braću i sestre. Aktivisti za imigraciju smatraju da bi se tim legalna imigracija prepolovila.

Takođe se prema Trampovom predlogu planira ukidanje lutrije za vize. Neki u američkom Kongresu su pozdravili predlog Bele kuće, ali konzervativni aktivisti su predlog nazvali "amnestijom", dok je plan osudilo više demokrata koji su ocenili da Tramp drži mlade imigrante, koji se u Americi nazivaju "Sanjarima" kao "taoce" radi sprovođenja tvrde anti-imigrantske politike i "bacanja milijardi dolara na neefikasan zid" na granici.

Visoki zvaničnici Bele kuće kažu da je plan kompromis koji bi mogao da dobije podršku obe stranke i dovoljno glasova da prodje u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa. Međutim u njemu je dug niz ustupaka koji mnoge demokrate, a i neki konzervativni republikanci, možda neće moći da prihvate.

XS
SM
MD
LG