Dostupni linkovi

Glumci užasnuti uskraćivanjem pomoći Palestincima


Hju Grant, jedan od potpisnika pisma.

Glumci Hju Grant, Ema Tompson i Tilda Svinton su među 25 popularnih i javnih ličnosti užasnutih zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da smanji finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNWRA), saopšteno je danas.

"Prava meta tog smrtonosnog napada je sam palestinski narod. On je pokrenut s jasnim ciljem da se unište njihova prava, unište institucije koje su zadužene da ih zaštite", piše u pismu koje je objavila Fondacija nade, grupa sa sedištem u Londonu, koja pomaže palestinsku decu.

Izražavajući nezadovoljstvo zbog zamrznutih bliskoistočnih napora, Tramp je nedavno optužio Palestince da su krivi za zastoj, zapretivši uskraćivanjem pomoći SAD.

Potom je mesečna pomoć Agenciji smanjena za nešto više od polovine, za 65 miliona dolara. UNWRA obezbeđuje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalne usluge za preko pet miliona palestinskih izbeglica i njihovih potomaka širom Bliskog istoka.

Danas je Tramp rekao u Davosu da se Palestinci moraju vratiti za pregovarački sto da bi primili američku novčanu pomoć. SAD su najveći donator UNWRE i ta agencija je uputila svetu apel za pomoć kako bi nadomestila ono što je od te zemlje dobijala. SAD su davale nekoliko stotina miliona dolara godišnje Palestincima.

"Stojimo dostojanstveno uz najranjivije i stojimo uz palestinske izbeglice suočene sa užasnim trenutkom", navele su poznate ličnosti, apelujući na generalnog sekretara UN da sazove konferenciju kako bi se uspostavio stabilni sistem finansiranja Agencije.

Palestinski lider Mahmud Abas odgovorio je danas američkom predsedniku Donaldu Trampu ocenivši da, ako Jerusalim više nije na dnevnom redu za pregovaračkin stolom, onda nema više ni stolice za SAD za tim stolom, rekli su njegovi saradnici, kako prenose izraelski mediji.

Ranije danas su lideri 21 međunarodne humanitarne grupe apelovali na SAD da ponovo razmotre uskraćivanje pomoći UNWRI, upozorivši na teške posledice ako se finansiranje smanji.Izraelsko-palestinski pregovori o miru, vođeni pod posredstvom SAD doživeli su krah još aprila 2014.

XS
SM
MD
LG