Dostupni linkovi

Sat apokalipse pomeren na dva minuta do ponoći


Ilustracija
Ilustracija

Simbolični "Sat Sudnjeg dana" pomeren je za 30 sekundi i sada se nalazi na dva minuta do ponoći, koja predstavlja apokalipsu, navodi se u Biltenu atomskih naučnika za 2017, prenosi Beta.

"Sat" je napravljen 1947. i američki nuklearni naučnici pomoću njega mere koliko je čovečanstvo udaljeno od svog kraja.

Kao glavni razlozi za pomeranje kazaljki unapred navedene su pretnje nuklearnog rata i klimatskih promena.

Posebno su izdvojena neslaganja SAD i Rusije oko brojnih pitanja, modernizacija njihovih nuklearnih arsenala, nuklearne probe Severne Koreje i verbalni rat predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una, kao i napetosti nuklearno naoružanih Indije i Pakistana oko Kašmira. Navedeno je i Trampovo dovođenje u pitanje nuklearnog sporazuma s Iranom.

Tramp je izdvojen kao "problem" i u razmatranjima o klimi, budući da je povukao SAD iz Pariskog sporazuma a na neka važna mesta u vladi postavio ljude koji negiraju klimatske promene.

Još jedna potencijalno opasna tačka, navodi se u izveštaju, mogu biti nove tehnologije, imajući u vidu ranjivost informatičkih sistema na hakerske napade zbog čega je potrebna odgovarajuća zakonska regulativa i dobro upravljanje.

Takođe, razvoj biotehnologija može imati veoma pozitivan uticaj na ljudski rod, ali i biti upotrebljen za stvaranje novih vrsta bioloških oružja ili zlonamerno manipulisanje genetskim materijalom.

Autori izveštaja su pozvali građane svih zemalja da utiču na svoje lidere da bi se pokrenuli razgovori o smanjenju naoružanja, smanjenju emisija gasova staklene bašte, priznavanju postojanja klimatskih promena, odgovornom pristupu korišćenja nuklearne energije u civilne svrhe i saradnji u vezi razvoja i upotrebe novih tehnologija.

Trenutna dva minuta do ponoći su najbliže što su kazaljke prišle ponoći, a prethodni put je isto vreme bilo podešeno 1953. godine, kada su SAD i Sovjetski Savez u kratkom razmaku testirali prve termonuklearne bombe. Najdalje od samouništenja čovečanstvo je, prema naučnicima, bilo 1991, kada su kazaljke bile na 17 minuta do ponoći.

Možda začuđujuće, "Sat" je tokom Kubanske krize stajao na 12 minuta do ponoći, pa se može reći da je najveća nuklearna kriza prošla gotovo nezapaženo.

Tokom osamdesetih godina, dok su SAD i Sovjetski Savez raspoređivali rakete srednjeg dometa u Evropi, do simbolične ponoći je bilo između tri i četiri minuta.

XS
SM
MD
LG