Dostupni linkovi

Poslanici Skupštine Kosova ne mogu da putuju do 20. februara


Poslanicima Skupštine Kosova zabranjeno je da napuštaju zemlju do 20. februara. To je ovonedeljna odluka predsedništva Skupštine Kosova, a kako su za RSE potvrdili zvaničnici predsedništva, ona se tiče “potrebe da poslanici budu uključeni u rad Skupštine, s obzirom da predstoje sednice na kojima treba da se usvoje nacrti zakona i odluke koje zahtevaju određeni broj poslanika za kvorum”.

Svi oni koji su dobili dozvolu od predsedništva da putuju pre ove odluke, oni to mogu da urade.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i inicijativa o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine, dva su goruća pitanja pred Kosovom.

Mediji na Kosovu prenose da je moguće da će pitanje demarkacije da se reši posetom crnogorskog premijera Duška Markovića, Kosovu 6. februara, a na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Donjeta Gaši, portparolka Vlade Kosova, izjavila je za RSE da će se tokom njegove posete razgovarati o zajedničkim temama, euroatlanskom putu, ali i o demarkaciji.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom prosleđen je predsedništvu Skupštine koji treba da ga pošalje Skupštini na razmatranje, na šta se i dalje čeka.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji je jedan od uslova Evropske komisije, pored borbe protiv korupcije, za liberalizaciju viza.

Jedan broj poslanika, uključujući i poslanike vladajuće Alijanse za budućnost Kosova premijera Haradinaja, protivi se Sporazumu, navodeći da njime Kosovo gubi 8.000 hektara.

Drugo goruće pitanje je zahtevi nacrt zakona 43 poslanika Skupštine Kosova o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine a kojeg je predsedništvo Skupštine ove nedelje prosledilo Vladi na mišljenje, koja ima mesec dana za odgovor.

Premijer Haradinaj izjavio je da će Vlada ispoštovati rok i dati svoje mišljenje. On je inače ranije kazao da će poštovati odluku narodnih poslanika o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG