Dostupni linkovi

Skat: Srpsko-američki odnosi dobri uprkos povremenim problemima


Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat rekao je danas da je prošlo 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući i da su srpsko-američki odnosi dobri uprkos povremenim problemima, ali da oni mogu biti još širi i dublji.

"SAD vidi Srbiju kao dugogodišnjeg prijatelja, ali svaki napor da se odnosi prošire je dobrodošao", rekao je Skat u Beogradu, prilikom osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Dodao je da osnivanje Kongresa vidi kao korak u produbljivanju odnosa dve zemlje, ali da je ponekad i besan što neki mediji njegovoj zemlji pripisuju "najgore namere".

"Jedini lek su sloboda govora i ljudi kao što ste vi, koji su spremni da brane istinu", rekao je Skat obraćajući se prisutnim članovima Kongresa.

Srbi i Amerikanci, prema njegovim rečima, imaju "zajednički DNK, a u američkoj istoriji je duga lista uglednih građana koji imaju srpsko poreko".

"Politika Slobodana Miloševića je srpsko-američke odnose stavila na najteži test i to se kao tamni oblak nadvija, ali moramo da idemo dalje", kazao je Skat.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su Srbija i SAD uspostavile prijateljske odnose pre 137 godina i da od tada traju "nekad sa puno vrlina, a ponekad sa manje, ali traju".

Ona je rekla da se treba zapitati kako se desilo da američka ambasada u Beogradu bude zapaljena, zašto deluje da su SAD bliže Prištini nego glavnom gradu Srbije i šta da se učini da se dve zemlje približe zarad budućih generacija.

"Amerika je Srbiji dodelila milijardu dolara razvojne pomoći, uložila četiri milijarde dolara i podržava je na evropskom putu, a američke firme u Srbiji zapošljavaju oko 20.000 ljudi", rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dodala je da je posle 25 godina uspostavljena direktna avionska linija između Srbije i Amerike i da "sve to može pomoći da prijateljstvo postane jače i da se treba boriti da postane dugovečno".

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje Kongresa, rekao je da se nada da će saradnja između dve zemlje posle osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva biti čvršća i jača.

"Cilj je da Kongres okupi sve ljude iz politike, privrede, kulture i drugih oblasti koji su svesni potrebe i značaja izgradnje i razvoja prijateljstva između dve zemlje i koji će intezivnije raditi na uspostavljanju boljih odnosa Amerike i Srbije iako su sada korektni", rekao je Marinković.

On je rekao da Srbija želi više investicija iz Amerike jer donose nove tehnologije, a da su američki fakulteti među najbolje rangiranim.

XS
SM
MD
LG