Dostupni linkovi

SAD žele da se Turska povuče iz Afrina


SAD bi bile najzadovoljnije kada bi se turske trupe "sklonile" iz sukoba u pograničnom sirijskom gradu Afrinu, rekao je danas savetnik američkog predsednika za unutrašnju bezbednost Tom Bosert.

On je pozvao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se fokusira na "dugoročne strateške ciljeve" mirnodopske Sirije, prenosi AP.

Govoreći u Davosu, gde se održava Svetski ekonomski forum, Bosert je rekao da Turska "mora imati u vidu potencijal eskalacije dok ulazi u Siriju i Afrin".

SAD su i ranije izražavale zabrinutost zbog turske vojne ofanzive protiv kurdske enklave na severu Sirije ali je Bosertova izjava do sada najdirektniji poziv Turskoj da se povuče.

Turski lideri su pretili da će proširiti operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda i na druga pogranična područja, što bi moglo dovesti turske trupe u sukob s američkim snagama i njihovim kurdskim saveznicima. SAD nisu vojno prisutne u Afrinu ali se dalje na istoku nalazi nekoliko hiljada američkih vojnika.

Bosert je izjavio da bi bilo "užasno" ako bi se turske trupe sukobile s "snagama na koje se svi oslanjaju u borbi protiv Islamske države, a posebno ako u području ima američkih savetnika".

"Svaki pogrešan proračun i eskalacija bi mogli imati ozbiljne posledice", naveo je Trampov savetnik.

On je priznao da Turska ima "legitimne brige za bezbednost u vezi s elementima" Sirijskih demokratskih snaga koji su "koncentrisani na njihovoj južnoj granici" ali da su te brige manje od "većih strateških potreba za stabilnom i održivom Sirijom".

"Ni na koji način ne kritikujem turske odluke, samo se molim za njihovo dugoročno strateško strpljenje", izjavio je Bosert.

SAD se oslanjaju na YPG u borbi protiv Islamske države kao i za obezbeđivanje oslobođenih teritorija. Turska ih smatra produženom rukom kurdskih gerilaca u Turskoj i pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Američka podrška Kurdima je pojačala napetosti između dve NATO saveznice.

XS
SM
MD
LG