Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić: Nije traženo od Srbije hapšenje Dodika


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić demantovao je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je traženo od Srbije hapšenje Milorada Dodika.

Predsjednika RS-a je optužio da "fabrikuje laži".

" Slagao je i Vučića, pa je i on prenio krivu informaciju, da je traženo njegovo hapšenje od Saveza za promjene. Ja lično ne bih imao ništa protiv toga i naravno da će to vrijeme doći, to nije toliko bitno, ali ima patološku potrebu da laže i slaže. Kažem vam da nije bio zahtjev za hapšenje nego za pravnu pomoć, jer je u jednom danu 1,5 miliona maraka prebačeno iz Pavlović banke u Bijeljini. Samo smo to provjerili da bi on ispao žrtva i rekao da neko 'udara na RS'", kazao je Mektić.

Informaciju da je zatraženo da Milorad Dodik bude uhapšen, u medije je plasirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a Dodik je naknadno potvrdio da je znao za taj plan, te da iza svega stoji Savez za promjene.

Istovremeno, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kazao je na istoj konferenciji za medije da bi svi stanovnici Republike Srpske 'trebali da budu ponosni na predsjednika'' i da 'ne očekuje od njega da širi govor mržnje i priziva rat'.

Šarović je kazao da Dodik šalje lošu sliku o cijeloj Republici Srpskoj.

''Ne očekujemo do prvog čovjeka Republike, od predsjednika Republike da širi govor mržnje, da nas dijeli, da sije strah, da priziva rat. Mislim da je to nešto što ne bi trebao da čini. Mi bi trebali da se ponosimo s predsjednikom Republike koji nas predstavlja, da on tu funkciju obavlja na dostojanstven način, nažalost moramo da se stidimo predsjednika koji šalje jednu lošu sliku o cijeloj Republici Srpskoj'', kazao je Šarović.

XS
SM
MD
LG