Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignute optužnice u BiH zbog krijumčarenja migranata


Ilustrativna fotografija

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudi.

Optužnica je podignuta protiv: Nikole Hrstića, Ljube Hercega, Zdravja Kordića, Ante Hercega, Stojislava Šunjića, Ljube Prlića, Joea Primorca, Kristijana Buntića, Ivice Šunjića i Zdravka Grizelja, koji se terete da su u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, od augusta do novembra 2014. godine, kao grupa organizovana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata, državljana R Turske, kroz teritoriju BiH preko državne granice u R Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Evropske unije.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Hrstić kao organizator i rukovodilac grupe angažovao i ostale pripadnike grupe u cilju sticanja protupravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Republike Turske sa područja BiH na teritoriju Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.
Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno sa državljanima Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti optuženom Hrstiću plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice.

Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažovao ostale optužene, koji su u ovoj organizovanoj grupi imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili migranate preko državne granice na terotoriju Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama zapadne Evrope.

XS
SM
MD
LG