Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi bilans: Pet mrtvih u napadu na Save the Children


Džalalabad: Napad na organizaciju Save the Children
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Džalalabad: Napad na organizaciju Save the Children

Pet osoba je poginulo, uključujući četvoro iz nevladine organizacije za decu Sejv d čildren (Save the Children) u napadu grupe Islamska država na prostorije te organizacije u Džalalabadu, na istoku Avganistana, prema novom bilansu saopštenom danas.

"S tugom smo saznali jutros da je još jedan član našeg tima ubijen juče u napadu na naše prostorije Džalalabadu. Radi se o mladom čoveku od dvadesetak godina", saopštila je ta organizacija koja se bavi pružanjem pomoći deci.

Kako se navodi to je četvrta osoba iz organizacije Sejv d čildren koja je izgubila život u jučeračnjem napadu.

Nešto ranije danas je guverner provincije Nangarha gde se dogodio napad Ataulah Kogjani objavio da je u napadu ubijeno ukupno pet ljudi, a 26 je povredjeno, navodeći za Frans pres da je dvoje teško povređenih preminulo tokom noći.

IDIL preuzeo odgovornost za napad na Save the Children
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00


Posle tog napada organizacija "Sejv d čildren" je najavila privremenu suspenziju svih svojih operacija u Avganistanu, zemlji koju smatra jednom od najopasnijih za humanitarne radnike.

Prema lokalnim vlastima šest naoružanih muškaraca izvela su juče napad na prostorije Sejv d čildren u Džalalabadu, u istočnoj avganistanskoj provinciji Nangarhar. Napad je počeo nešto pre devet časova po lokalnom vremenu i trajao je više od sedam sati.

Većina prisutnih u krugu zgrade Sejv d čildren u trenutku napada spaseni su zahvaljujći sigurnoj sobi u podrumu zgrade gde su čekali da bezbednosne snage dodju po njih na kraju napada.

"Kad je napad počeo čuvari su uzvikivali i svi su jurnuli u sigurnu sobu gde smo ostali gotovo deset sati. Čuli smo eksplozije, telefoni su nam slabo radili ali sam uspeo da pošaljem poruku svojim bližnjim... I dalje ne mogu da verujem da smo preživeli", ispričao je danas jedan od zaposlenih Kamran Kan za agenciju Frans pres.

Neki su uspeli da pobegnu skačući kroz prozor ili preko ograde do susedne zgrade.

XS
SM
MD
LG